Jdi na obsah Jdi na menu

Činčila

9. 12. 2011

 

saphir.jpgČinčila

Lidé si myslí že činčila je nepřátelské zvířátko a že kouše ale to se mýlí.Činčila je společenské zvíře jako třeba pes nebo kočka.Dožívá se 18 až 22 let.Je to hlodavec a proto když mu nedáte třeba klacek z nějakého stromu tak si začne okusovat boudu.Je to noční zvíře tak že si s vámi bude chtít hrát i večer.Mělo by se občas pustit z klece ale !POZOR! může vám rozkousat dráty u myčky nebo od počítače.Také je to býložravec.Nemá drápky jako třeba králík.Některé činčili jsou bázlivé a některé zase společenské.Mé činčile je už  6 let a je to spíš společník.Mláďat se rodí 1-3.

Potrava:Jsou to tedy býložravci tak že jim dáváme seno nebo granule nebo specielní krmivo pro činčili.Jako dobrotu jim můžeme dát šípek(usušený),hrozinky,sušený banán,jablko(klidně čerstvé nebo sušené),mrkev(čerstvou) a nebo specielní tyčinku.Také musejí mít něco na broušení zubů stačí větev z ovocného stromu nebo sépiovou kost.Nezapomeňte na čerstvou vodu(nejlépe převařenou).

Věci:Činčila se koupe v písku jako třeba osmák.Kupte své činčile velkou klec a do té klece:dřevěný domeček,plastovou krabičku na písek,pumpičku na vodu a mističku.Podestílka  hobliny.Písek koupíte ve zverimexu.